de stoica » Joi, 25 Iun 2009 07:44
Asociatia Traditia Militara a participat, ca membru al Uniunii Europene a Asociatiilor Istorico-Militare, dar si ca singura organizatie din Romania, la manifestatiile jubiliare din Sigmaringen (Germania) cu 11 membri, 5 vanatori (1866), 4 jandarmi (1877) si 2 dorobanti (1877). Tricolorul asociatiei noastre a falfait falnic in castelul din Sigmaringen al Casei Domnitoare Hohenzollern si pe principalele artere ale localitatii. Au fost si grupuri care au avut o participare numerica mai redusa decat a noastra, desi noi am parcurs drumul cel mai lung, cu cele mai mari dificultati logistice.
La acest eveniment, ce s-a desfasurat pe parcursul a 2 zile, au participat peste 2400 (doua mii patru sute) de membri a 56 de organizatii membre ale UEAIM. Acesta a cuprins mai multe ceremonii si demonstratii militare de mare amploare, in uniforme si dupa regulamente de epoca. Cele mai impresionante au fost: Marea Stingere (Grosser Zapfenstreich), Serviciul Divin Ecumenic, Marea Parada, care a traversat intreaga localitate si a durat cateva ore, si, la finalul acesteia, de fata cu intreaga asistenta, ceremonia de decorare a comandantului Cuirasierilor de Hohenzollern-Sigmaringen de catre comandantul Asociatiei Traditia Militara.
Am fost, cot la cot cu reenactori dintre cei mai experimentati si cei mai performanti, martorii unei organizari exceptionale.
Am fost felicitati de catre generalul maior Helmut Eberl, presedintele UEAIM, care a dorit sa observe cu atentie prima participare a ATM la o actiune desfasurata sub egida UEAIM.
Karl-Friedrich, Principele Mostenitor de Hohenzollern-Sigmaringen, a tinut sa salute si sa felicite delegatia romana si in prima, si in a doua seara.
Adjunctul comandantului cuirasierilor ne-a spus: “cum va simtiti acasa, acum ca si Sigmaringen a devenit patria voastra?” Dupa vizita la castel, organizata special pt noi dupa inchiderea muzeului, am purtat cu totii insigna Casei Domnitoare, ce ne-a fost oferita.
Tinuta si prestatia noastra au impresionat participantii si publicul, asa incat numerosi comandanti de grupuri ne-au contactat pt a strange relatiile, iar unele persoane din public ne-au cautat la finalul defilarii pt a ne invita acasa la cina.
Organizatorii si-au manifestat satisfactia pt participarea noastra sponsorizandu-ne masa, cazarea si altele in valoare de 366.- eur.
Asociatia Traditia Militara a adus cu aceasta ocazie o importanta contributie la imaginea Romaniei intr-o zona in care romanii fusesera priviti cel mult cu sentimente mixte. Speram ca pe viitor si alte grupuri din tara noastra sa aiba dorinta si forta de a ni se alatura in acest efort.