Dl.Horia Vlad Serbanescu de la MMN ne-a comunicat prin intermediul vicepresedintelui nostru, Dragos Diaconu, precum si prin alti membri ai ATM, urmatoarele obiectii privitoare la noile noastre uniforme din perioada 1859-1866:
- Tunicile venatorilor: culoarea trebuia sa fie albastra, nu maro
- Jambierele venatorilor pedestri: ofiterii nu ar trebui sa poarte jambiere, jambierele ar trebui sa fie mai scunde si cu alt tip de inchidere, culoarea jambierelor ar trebui sa fie neagra, nu alba
- Infanteria de linie: soldatii nu ar trebui sa aiba grenada rosie la guler
Este foarte posibil sa aiba dreptate si vom lua in considerare cu toata seriozitatea acest punct de vedere singular.
ATM a tratat detaliile uniformelor cu toata responsabilitatea si rigoarea stiintifica, studiind toate publicatiile din domeniu si rascolind arhivele luni de zile. Uniformele noastre sunt riguros conforme cu rezultatele cercetarilor noastre in domeniu:
- Albumul Uniformele Armatei Romane 1830-1930 publicat de Muzeul Militar in 1930, tiparit la Insititutul de Arte Grafice tiparit E.Marvan, facut in baza: tuturor brosurilor intocmite de Comisia de Uniformitate din anii 1859 si 1860, Monitorul Oastei 1860-1866, Albumul Ostirei 1852.
- Cartea Uniformele Armatei Romane de C.M.Vladescu, de la Muzeul Militar Central, Editura Meridiane 1977, si care are la baza: Monitorul Oastei 1860-1866, Albumul Ostirii, Bucuresti 1852, Uniformele Armatei Romane 1830-1930, Bucuresti 1930, Contributii la Cunoasterea Uniformelor de C.Vladescu, Studii si Materiale de Muzeografie si Istorie Militara nr.1/1968
- Noi insine am cautat si cercetat in arhive: Inalt Ordin de Zi nr.65 / 05jan1861; Inalt Ordin de Zi nr.77 / mar1861; Inalt Ordin de Zi nr.91 / 15apr1861; Inalt Ordin de Zi Nr. 77 / 27 martie 1861; Inalt Ordin de zi nr. 91, Bucuresti, 15 aprilie 1861; Regulamentele Miltare din Monitorul Oastei 1860-1862
Am studiat si cartea Armata Romana in vremea lui Alexandru Ioan Cuza de C.Safes, H.V.Serbanescu, C.Andonie, I.Scafes, Total Publishing 2003. Am observat aici, iesite de sub penelul d-lui HVS, tunici albastre la vanatori, jambiere negre la aceeasi, absenta grenadelor rosii de la gulerele infanteristilor de linie; am crezut ca este vorba despre erori de tipografie, intrucat textul cartii, foarte valoros, nu afirma si nu argumenteaza aceste conflicte cu toate lucrarile stiintifice precedente. Faptul ca dl.HVS contrazice toate lucrarile consacrate, ale autorilor ce i-au premers, care au fost mai aproape de epoca evocata si care au avut la dispozitie aceeasi documentatie sau chiar mai bogata, avand in vedere deterioararile si pierderile cauzate de razboaie, revolutie si cataclisme naturale, este un act de curaj pe care il aplaudam. Il rugam sa ne puna la dispozitie probele noi care justifica punctul sau de vedere, asa incat sa putem corecta tinutele daca adevarul istoric o impune.