Asociatia Traditia Militara a organizat in zilele de 04-05-06sep09, cu sprijinul Primariei Sinaia, a Salvamont Sinaia si Busteni, a Muzeului National Peles si a Jandarmilor Montani, o actiune dedicata comemorarii intrarii Romaniei in Primul Razboi Mondial (27 aug 1916) si inaugurarii Crucii Eroilor de pe Caraiman (14 sep 1928). Natura manifestarii a costituit o premiera pt Romania, fiind prima actiune complexa ce imbina un extenuant mars comemorativ cu o serie de ceremonialuri militare in locatii de mare incarcatura istorica si important impact la public (Sinaia: Bb.Carol I., Primarie, Parc, Cazino, Cimitirul Eroilor, Castelul Peles, chiar in timpul stationarii trenului Orient Expres; Crucea Eroilor de pe Caraiman, etc). Numerosul public a rasplatit cu aplauze prestatia noastra, iar institutiile cu care am colaborat au apreciat foarte mult profesionalismul pe care l-au demonstrat cei 11 membri ATM.
Marsul initiat la 10:00 dimineata si terminat pe intuneric la 21:30 seara, in conditii nefavorabile, cu mari oscilatii meteo (arsita, grindina, torente, probleme grave de sanatate), pe traseul Cota 2000 – Piatra Arsa – Crucea Eroilor - Babele si retur la Cota 2000. Datorita temeinicei noastre pregatiri si a dotarii judicioase, a maturitatii si seriozitatii cu care a fost abordat, si nu in ultimul rand a abnegatiei si spiritului de corp care au caracterizat aceasta actiune, am reusit sa ducem traseul montan la un final fericit, in deplina siguranta. Oscilatiile mari de temperatura, de la arsita la temperaturi sub 10°Celsius, furtuna cu grindina sub care am mers timp de 2 ore intr-un peisaj devenit complet alb, necesitatea ocolirii unor trasee marcate, escalade pe stanci, traversarea prin amonte a unor torente cu latime de ~2-3m si debit impresionant, ce faceau imposibila asezarea piciorului in apa fara certitudinea de a fi smuls la vale, au fost dificultatile pe care le-am depasit si care au dat acestei actiuni un caracter memorabil.
Indisponibilitatea unor spatii de cazare suplimentare si perfectarea in ultimul moment a detaliilor logisitice au facut imposibila invitarea altor organizatii la aceasta prima editie; speram ca la urmatoarele editii sa putem corecta acest neajuns.